Corona Update 21 april: jeugd en competitie

Corona Update 21 april: jeugd t/m 18 jaar mag tennissen en padellen, competitie wordt verplaatst naar najaar 

21 april 2020

Het kabinet heeft de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus iets versoepeld. Jeugd t/m 18 jaar mag onder voorwaarden sporten vanaf 29 april; de overige maatregelen zijn verlengd t/m 20 mei. Dit betekent dat we beperkt open mogen voor tennissen, padellen en lesgeven aan jeugd t/m 18 jaar.

Verder heeft de KNLTB besloten om de voorjaarscompetitie te verplaatsen naar het najaar. De KNLTB maakt intussen scenario’s en toolkits voor het sporten in een 1.5 meter samenleving. Daar ontvangen we z.s.m. bericht over.

Geleidelijke versoepeling van de maatregelen

Heel Nederland en ook de sportwereld is in de greep van het coronavirus. We houden ons aan de regels en zien dat het effect heeft. Om grip te houden op de verspreiding van het virus en de belasting van de zorg worden de meeste maatregelen verlengd en een aantal versoepeld. Daar houden we ons aan. Gezondheid staat voorop.

Dat sporten en bewegen gezond is weten we, zowel fysiek als mentaal. Dat hebben we juist nodig in deze tijd. Het is dus positief nieuws dat de jeugd t/m 18 jaar weer buiten mag sporten vanaf 29 april, daar zijn we blij mee. Bij het sporten voor jeugd in de leeftijd van 13 t/m 18 jaar blijft de 1.5 meter afstand van toepassing, voor jeugd t/m 12 jaar niet. Voor senioren geldt dus helaas nog dat  tennissen en padel en trainen niet mogelijk is.

De jeugd t/m 18 jaar mag weer sporten

Er wordt momenteel een opzet voorbereid voor het starten van de jeugdtrainingen. Daarbij wordt aandacht besteed aan de veiligheid voor trainer(s) en jeugdleden. Onze jeugdleden en hun ouders krijgen hiervan persoonlijk bericht. De KNLTB ontwikkelt een uitgebreide ‘toolkit’, zodat we snel en makkelijk kunnen opstarten binnen de geldende richtlijnen. Deze richtlijnen en de uitvoering wordt nu met NOC*NSF en de VSG afgestemd. Gemeenten hebben hierin een controlerende rol. De richtlijnen en toolkit worden zo snel mogelijk aan verenigingen en trainers gestuurd.

Competities verplaatst naar najaar

De verlengde maatregelen tot 20 mei en de maatregelen van het Kabinet met betrekking tot langzaam versoepelen hebben gevolgen voor de competitie. Dit betekent dat de Voorjaarscompetitie (VJC) en de Kia Tenniskids competitie niet kunnen starten in het weekend van 9/10 mei en ook een startdatum voor de zomer is niet realistisch. In de optimale vorm waarin we de competitie graag willen ervaren zit de Voorjaarscompetitie en de Kia Tenniskids competitie er voorlopig niet in. Ook niet als de maatregelen steeds iets soepeler worden en we gefaseerd weer stap voor stap meer mogen tennissen op het park.

Daarom heeft de KNLTB besloten de VJC en de Tenniskids competitie te verplaatsen naar het najaar. Dit is gedaan omdat de competitie het hoogtepunt van het tennisseizoen is voor veel tennissers en verenigingen. Daarnaast is het voor veel spelers belangrijk voor hun sociale contacten en is het een bron van inkomsten voor onze vereniging. Voor de goede orde, ook hier geldt dat we moeten afwachten en hopen dat de maatregelen het tegen die tijd toe laten zo’n omvangrijke competitie te spelen.

Dit betekent ook dat de Zomeravondcompetitie en Voorjaarscompetitie voor padel niet doorgaan. In het najaar plant de KNLTB een padelcompetitie. Uiteraard ook onder voorbehoud van de dan geldende maatregelen en het gefaseerd opstarten van tennis en padel.

Meer informatie over het verplaatsen van de competities volgt komende weken. De details over de inschrijvingen voor de verschillende competities in het najaar volgen uiterlijk half mei. Denk dan aan definitieve speeldata, opgave van teams, ploegrechten, inschrijfgelden etc. je kunt dit ook volgen via de site van de KNLTB. Wij zullen de competitieteams van deze ontwikkelingen in kennis stellen.

Wat betekent dit voor het toernooiseizoen?

Het verlengen van de maatregelen en het gefaseerd weer gaan tennissen en padellen heeft ook invloed op de toernooien. Vooralsnog is besloten om alle toernooien t/m 14 juni te annuleren. Ondertussen is de KNLTB bezig met een stappenplan hoe we langzaam kunnen opstarten met toernooien in de 1.5 meter samenleving. We volgen dit op de voet.

We hopen dat onze seniorleden na 20 mei ook weer de baan op kunnen. In de tussentijd wensen we u sterkte en goede gezondheid.

Het bestuur

Related posts