Spelregels padel

Sinds september 2017 heeft Santana drie prachtige nieuwe padel banen op het park. Omdat padel een relatief nieuwe racketsport is, waarbij de regels soms net even anders zijn dan bij tennis, hebben wie hierbij een pagina met de spelregels van padel.

Algemeen

Padel speel je over het algemeen in dubbels.

Puntentelling

De puntentellig van padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game. Ook bij padel moet je de game met twee punten verschil zien te winnen, dus bij de stand 40-40 (deuce) dien je twee opeenvolgende punten te winnen om de game te pakken.

Bij padel speel je om twee gewonnen sets, dus wanneer de set stand 1-1 is dan wordt er een derde set gespeeld om de winnaar van de wedstrijd te bepalen. Net als bij tennis is een set 6 games en wordt bij een stand van 6-6 een tie-break gespeeld. Een tie-break gaat tot 7 punten, met twee punten verschil.

Service

Bij padel dient de service onderhands te worden gespeeld. De eerste opslag sla je vanaf rechts, de opslag daarna vanaf de linkerkant van het veld. Je dient de bal één keer te laten stuiteren achter de service lijn en daarna sla je de bal ter hoogte van je middel.

De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Zodra de bal correct in het servicevak heeft gestuiterd en correct is geretourneerd, komen beide speelhelften van 10x10m in het spel. Als de bal bij een eerste of tweede service het net toucheert en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Spelverloop

Tijdens rallies mag de bal slechts eenmaal het speelveld raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiteren of hem te volleren. Als de bal stuitert moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken, voordat hij teruggespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen.

Als de bal het hekwerk raakt, voordat hij over het net komt, is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt. Soms is er een regel die het spelers toelaat de bal van buiten de baan terug te spelen.

Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuitert of een speler op een andere manier de regels overtreedt.

Deze informatie is afkomstig van de Padelbond.

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 228 562 346

Adres

Anjerstraat 18A
1616 XG Hoogkarspel

KVK-nummer

40624037