Welkom bij HTC Santana!

HTC Santana, een bruisende tennis- en padelvereniging in Hoogkarspel

Vlakbij het Streekbad en de voetbalvelden van Spirit bevinden zich de tennis- en padelbanen van de Hoogkarspelse Tennisclub Santana. Bezoekers die per auto het mooie tennispark voor de eerste keer bezoeken staan altijd even stil voor het mooie oud-Hollandse ophaalbruggetje. “Kan ik hier met mijn auto over?”. Ja, dat kan. Het is zelfs de enige manier om met de auto op het parkeerterrein van de tennisclub te komen. Wandelaars en fietsers hebben het iets makkelijker: die kunnen via een fietspoort langs de vijver naar de ingang fietsen of wandelen.

HTC Santana beschikt over zeven matchclay tennisbanen, vier mini-banen, een oefenmuur en drie padelbanen. Dankzij het matchclay zijn de banen het hele jaar door bespeelbaar en daar wordt door de leden volop gebruik van gemaakt. Alleen bij strenge vorst en extreme gladheid mogen de banen niet bespeeld worden.

Lessen zijn mogelijk voor alle leeftijden vanaf zes jaar tot ver in de 70 en voor alle niveaus van beginners tot (ver-)gevorderden. Iedere woensdagmorgen is er ‘koffietennis’ (een uur vrij spelen en drie kwartier training).

‘s Avonds zijn er een aantal banen gereserveerd voor lessen en kan er vrij gespeeld worden op de overige banen. Via de KNLTB clubapp kan men online een baan reserveren. Ieder lid kan dan met twee personen een half uur en met vier personen een uur van een baan gebruik maken.  Verder wordt er overdag enthousiast gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te tennissen.

Daarnaast tennissen en padellen veel leden in competitieverband. Dit gebeurt voornamelijk in het voorjaar, maar ook in de zomer, het najaar en in de winter zijn er competitieteams actief.

Speelvelden

De vereniging beschikt over 7 verlichte matchclay banen. Voor de jeugd zijn er 4 onverlichte minibanen beschikbaar. Tussen de minibanen en baan 2 is er een oefenmuur met twee speelhelften.

Santana heeft in 2016 alle kunstgrasbanen vervangen door Matchclay: een variant van gravel. Hiermee heeft Santana een primeur, want zij zijn de eerste vereniging in Nederland waar gespeeld gaat worden op Matchclay. Deze ondergrond heeft de speleigenschappen van gravel maar niet de nadelen die de ‘gewone’ gravelbanen hebben (kuilen en een beperkt seizoen).

Door dit type speelveld kunnen wij het hele jaar tennissen. Een uitzondering hierop is wanneer de banen bevroren zijn, dan mag er niet op gespeeld worden. Het bestuur geeft dit tijdig aan via de website.

Padel

De op dit moment sterkst groeiende sport in West-Europa ‘Padel’ heeft zijn opwachting gemaakt in Hoogkarspel. Er liggen drie padelbanen op ons park. Padel is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld in een glazen kooi.

Padel is voor zowel tennissers als niet-tennissers een aantrekkelijke sport. Het is gemakkelijk te leren, je hoeft minder te lopen dan bij tennis en het is dynamischer. Spelplezier gegarandeerd!

Clubhuis

Het clubhuis ligt centraal op ons park en kijkt uit op Centre Court en de banen 3 en 4.

De kantine is geopend wanneer er activiteiten door de vereniging worden georganiseerd zoals toernooien, racketavonden en competitie.

Historie

HTC Santana is een tennisclub uit Hoogkarspel en bestaat sinds 1 december 1970. Men begon voorzichtig in een gymzaaltje aan de Sportlaan in Hoogkarspel. In het voorjaar van 1972 werden de eerste twee Mateco-banen opgeleverd op het huidige tennispark. In de decennia daarna volgde de vereniging de groei van Hoogkarspel en de populariteit van het tennis en groeide door tot een kleine zeshonderd leden en een tennispark met zeven verlichte banen.

De naam van de vereniging is ontleend van de Spanjaard Manuel Santana.

Manuel Santana werd geboren op 10 mei 1938 in Madrid. Hij is oud amateur tenniskampioen die in 1966 op nummer 1 stond van de wereldranglijst.

Hij begon zijn tenniscarrière als ballenjongen. In 1965 leidde hij de Spaanse ploeg naar

een verrassende overwinning op de Amerikanen in de Davis Cup. Hij heeft diverse grote toernooi-overwinningen op zijn naam staan: Roland Garros in 1961 en 1964; US Championship in 1965; Wimbledon in 1966. Zijn laatste grote overwinning was in 1970 (Barcelona) waar hij Rod Laver in drie sets versloeg. In 1968 won hij een gouden Olympische Medaille in Mexico City.

Voordat hij op Wimbledon won werd hij regelmatig geciteerd met de volgende uitspraak: “Gras is voor koeien”. Hij was van mening dat er getennist moest worden op andere (kunstmatig aangelegde) ondergrond. Dat werd gravel.

In de beroemde sherry fabriek in Jerez de la Frontera (Spanje) heeft hij (net als vele andere beroemdheden) zijn handtekening gezet op een vat:


Foto: Wil Bankras

Reglementen

Voor elke vereniging zijn reglementen noodzakelijk. Hiermee weten we wat we als leden (van elkaar) mogen verwachten. Wij hebben drie reglementen opgesteld:

  • Parkreglement
  • Baanreglement
  • Speeltijdenreglement

Deze drie reglementen kun je hieronder in de bijlage vinden. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met het bestuur.

Reglementen HTC Santana.pdf
logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 228 562 346

Adres

Anjerstraat 18A
1616 XG Hoogkarspel

KVK-nummer

40624037